Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 24/05/2021 tarih. 2021/3710 E. – 2021/7585 K.
Dava dilekçesinde, … Apartmanı Toplu Yapı Kat Malikleri Kurulunun 18.11.2017 tarihinde yapılan Olağan (Toplantının Olağanüstü nitelikli olduğuna ilişkin yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla) Genel Kurul Toplantısında alınan 22.11.1993 tarihli Yönetim Planına ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa aykırı alınan tüm kararların mutlak butlan nedeniyle KMK 33. maddesine istinaden iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hükmün davacı tarafça istinaf edilmesi üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi 2019/879 esas, 2020/1119 karar sayılı ilamı ile davacı tarafın istinaf başvurusunun kabulü ile yerel mahkeme hükmünün kaldırılarak iki toplantı arasında 7 günlük süre bırakılmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiştir.Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 29.maddesinde: Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. (Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir. İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. (Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamaz denilmektedir. Madde metninde geçen toplantılardan önce 15 gün evvel çağrı yapılması ve her iki toplantı arasında 7 gün bulunması zorunluluğu kat maliklerinin yasal hakları olan Kat Malikleri Kurulu toplantısına katılmalarını kolaylaştırmak ve bunu sağlamak için getirilmiş düzenlemelerdir. Yargıtayın yerleşmiş uygulamalarına göre davacıya usulüne uygun toplantı çağrı belgesi tebliğ edilmemiş olsa bile toplantıya katılmış olması nedeniyle bu usulsüzlükten söz edilerek toplantının iptalini isteyemeyeceği kabul edilmiştir. Somut olayda davacı iptalini istediği 18.11.2017 tarihli toplantıya katılmış ve kararlara muhalif kalarak imza atmıştır. O halde davacının bu hususu iptal sebebi de yapmadığı gözetilerek, istinaf sebepleri ile sınırlı olmak üzere anılan toplantının usulüne uygun olup olmadığının denetimi yerine, iki toplantı arasında 7 gün bırakılmadığı gerekçesiyle istinaf talebinin kabulü ile toplantının iptaline karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının HMK 371. maddesi gereğince davalı yararına BOZULMASINA, HMK’nun 373/2. maddesi uyarınca dosyanın Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi’ne GÖNDERİLMESİNE, peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde iadesine ve temyize başvurma harcının Hazineye irad kaydedilmesine, 24/05/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.